YÖK verilerine göre, yükseköğretimde okuyan engelli öğrencilerin hem genel içindeki oranları hem de tercihleri üniversitelerimizin yeterince erişilebilir olmadığını ortaya koyuyor.
Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) 2019-2020 öğretim yılı istatistiklerinden derlediğimiz sayılara göre, üniversitelerimizde kayıtlı engelli öğrenci sayısı 51 bin 647. Bu öğrencilerin 35 bin 176’sı erkek, 16 bin 471’i kız.
Yükseköğrenimde öğrenci sayısı bakımından bugün için yaklaşık yüzde 10’luk bir paya sahip olan özel yani vakıf üniversitelerindeki engelli öğrenci sayısının, bu oranın çok çok altında oluşu dikkat çekiyor. 51 bin 647 engelli öğrencinin sadece 1020’si özel üniversitelerde okuyor. Bu da, toplam içinde yüzde 2’lik bir oranı oluşturuyor.
Bu öğrencilerin 27 bin 782’si önlisans, 23 bin 581’i lisans, 236’sı yüksek lisans ve 48’i doktora düzeyinde eğitim görüyor. Engelli öğrencilerin yüzde 89’u açıköğretim programlarında yer alıyor.
Toplamda 8 milyonu bulan üniversite öğrencileri içinde engellilerin sayısının 51 binde oluşu çok düşük bulunuyor. Bu durum “yükseköğretim kurumlarımızın tüm öğrenciler için gereğince erişilebilir olmadığını gösteriyor” şeklinde yorumlanıyor.
Öte yandan ülkemiz engelli öğrencilerinin üniversite eğitiminde, genele oranla çok daha büyük oranda devleti tercih ediyor olmaları ise “İsteyerek mi mecburiyetten mi” sorusunu gündeme getiriyor. Özel üniversitelerin fiziksel mekânlarda, eğitimde ve sosyokültürel faaliyetlerde daha erişilebilir olmaları bekleniyor.
İlgili haberler: