enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
27,3824
EURO
29,0085
ALTIN
1.630,05
BIST
8.334,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
19°C
Ankara
19°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Açık
21°C
Çarşamba Açık
22°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C

İNSANLIK TARİHİNİN EN ÇOK GEZEN İNSANI

İNSANLIK TARİHİNİN          EN ÇOK GEZEN İNSANI
10.03.2021 15:21
0
A+
A-

Kendi eseri olan Seyahatname’de de adı “Evliya Çelebi” olarak geçer, bunun dışında bir adı olup olmadığı bilinmemekte. Seyahatname’ye göre Evliya Çelebi, 25 Mart 1611 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Evliya Çelebi, gittiği ülkelerin halklarının gündelik hayat bilgilerine, geleneklerine, özel gün ve bayramları ile ilgili ritüellere, kılık kıyafetlerine, kullandıkları alet ve eşyalara kadar birçok kültürel unsuru; atasözleri, deyimler, mani, efsane, fıkra vb. halk edebiyatı ürünlerini bir halkbilimci bakışı ve değerlendirmesiyle almış “amatör” bir dilbilimci… Eserinde Türk dilinin köklü ve tarihi bir dil olduğu üzerinde durur ve 17. yüzyıl Osmanlı Türkçesi’nin bölgesel farklılıkları ile ilgili temel bilgiler verirken bugün Seyahatname, bu yönüyle de birçok dil çalışmasına kaynaklık etmekte… Seyahatname; İtalyancadan Arapçaya, Gürcü dilinden Almancaya pek çok dil için de önemli bir kaynak.

Evliya Çelebi’nin el sanatları ve zanaatkarlara ilgisi, tarihi eserlerin tasvirindeki betimlemeleri ve kullandığı terminoloji de sanat ve mimarideki engin bilgisinin bir göstergesi olarak kabul edilmekte. Osmanlı dönemi seyyahlarından, coğrafya ve tarih alanında yaptığı çalışmalarla ünlü Evliya Çelebi’nin ne zaman öldüğü ve mezarının nerede olduğu (bazı rivayetler olsa da) ise bilinmiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.