enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
27,3824
EURO
29,0085
ALTIN
1.630,05
BIST
8.334,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
19°C
Ankara
19°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Parçalı Bulutlu
21°C
Çarşamba Açık
22°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C

KORONAVİRÜS’ÜN EĞİTİME ETKİSİ HAKKINDA 10 SORU

KORONAVİRÜS’ÜN EĞİTİME ETKİSİ HAKKINDA 10 SORU

Koronavirüs ile birlikte birçok üniversite dünyanın dört bir yanında öğrencilere çevirim içi kurslar sunmaya başladı. Uzaktan öğrenme olarak da bilinen online eğitim, genel olarak öğrencilerin ders veren kurumdan farklı bir yerde, büyük olasılıkla evinden ve bilgisayar üzerinden, zaman kısıtlaması olmadan aldığı öğrenme şeklidir.

Teknolojinin ilerlemesi ve internet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte son yıllarda sıklıkla duyduğumuz online eğitim sistemi, covid-19 ile birlikte hızlı bir şekilde hayatımıza girdi ve normalleşmeye başladı. Zira salgının yayılmasını önlemek için kapılarını kapatan çok sayıda üniversite, öğrencilerinin eğitimlerine kaldıkları yerden devam edebilmelerini sağlamak için çevirim içi öğretime başladı. Bunun yanında çoğu üniversite ve kuruluş sadece lisans ya da lisansüstü eğitim değil, sertifika programları ve faydalı kurslarla, kullanıcılar için yeni alternatifler sunmaya başladılar. Peki, online eğitim hakkında neler biliyor, bu yeni eğitim şekline ne kadar uyum sağlayabiliriz. Ayrıntılar rehberimizde.

1- Online eğitim platformu nasıl işliyor?

Çevirim içi eğitim, öğrencilerin geleneksel öğrenim sisteminden farklı olarak bir kampüste bulunmayı ya da eğitmenlerle birebir aynı ortamda olmayı gerektirmeyen bir yapıya sahiptir. Buna göre bulunduğunuz şehri ya da ülkeyi değiştirmeye, işinizden ya da sahip olduğunuz yaşamdan vazgeçmenize gerek kalmaz. Zira, bugüne kadar online eğitimi deneyimleyenlerin büyük bir bölümünü, mezun olduktan sonra hızlı bir şekilde kariyer hayatına atılmış, bazı nedenlerden dolayı eğitimlerine başlayamamış ya da ara vermek zorunda kalmış olanlar oluşturur. Uzaktan eğitime nasıl başvurulur, ayrıntılar rehberimizde.

2- Çevirim içi öğrenme sisteminde ne gibi yenilikler var?

Koronavirüs ile birlikte online eğitim anlayışında da bazı değişiklikler yaşandı. Zira daha önce öğrencilerin bu eğitim sistemi hakkındaki en büyük endişelerinden biri, yüz yüze etkileşim içermemesi ve eğitmenlerle iletişim kurma imkanının olmamasıydı. Ancak covid-19 ile birlikte üniversiteler, öğrencilerine daha iyi bir öğrenme ortamı sağlama yarışına girerken, ileri teknoloji canlı etkileşim sunan platformların artmasına ve eş zamanlı olarak karşılıklı fikir alışverişinde bulunma imkanı sunuyor.

3- Üniversiteler, online eğitim konusunda ne kadar yeterli?

Pandeminin yarattığı karmaşa ve endişe, online eğitim konusunda hem üniversitelerin hem de ülkelerin yeni çözümler üretmelerini sağlarken, mevcut teknoloji ile öğrenme materyallerine ve akademik kaynaklara erişmek artık çok daha kolay. Buna ek olarak e-posta ve sosyal ağlar aracılığıyla da öğrencilerin her türlü ihtiyacı karşılanmaya çalışılıyor. Genel olarak öğrenciler, bugüne kadar uzaktan eğitim yerine geleneksel eğitimi tercih etse de, koronavirüs ile birlikte mekan, zaman ve maliyet açısından avantajları olan bu öğrenim şekli giderek daha da popüler olacağa benziyor.

4- Seçtiğim okul, online eğitime hazırlanmak için neler yapıyor?

Son 20 yılda giderek daha da büyüyen online eğitim sistemi için çoğu kurum ciddi yatırımlar yaparken, koronavirüs sebebiyle bugün popülerliği daha da artan sistem, öğrenciler için ihtiyaç olmaktan çok bir anda zorunluluk haline geldi. Bu açıdan üniversiteler ve çevirim içi eğitim sağlayıcıları bu deneyimi daha iyi hale getirmek için yazılım geliştiriciler, öğretim tasarımcıları, içerik geliştiriciler, kullanıcı deneyimi tasarımcıları ve bilgi teknolojisi uzmanlarından destek alıyorlar.

Online eğitim alabileceğiniz üniversitelere ve kurslara Hotcourses Turkey arama aracı ile ulaşabilir, yurt dışı eğitim alabileceğiniz üniversitelerin broşürlerini ücretsiz indirebilirsiniz.

5- Üniversiteler, çevirim içi eğitim alırken öğrencilere neler sunuyor?

Genel olarak bakıldığında online eğitim almak istediğiniz üniversite, size derslere, müfredata, çevirim içi programlara, kütüphaneye, eğitmenlerden ve okuduğunuz bölümden en son duyuru ve güncellemelere ulaşmanızı sağlayacak kapsamlı bir öğrenme platformunu size açacaktır. Her öğrenci kendi elektronik profiline ve portalına sahip olduğu gibi üniversiteler, öğrencilerine çevirim içi derslere katılmak, katılamadığı derslerin videolarını daha sonra izlemek, tartışma platformlarını kullanmak, öğrenme materyallerine erişmek gibi imkanlarda sunar.

Aynı zamanda öğrenme sürecinizin sorunsuz ve verimli geçmesi için platformun nasıl kullanılacağı ya da erişim ve bağlantı sorunu yaşadığınızda neler yapmanız konusunda uzmanlaşmış bir departman size rehberlik edecektir. Sadece bununla kalmayan okullar, herkesin bu deneyimden faydalanabilmeleri için aynı zamanda eğitim ücretleri maliyetlerini azaltmak ve finansal destekler de bulunmak gibi çok sayıda avantajlar da sağlıyor.

6- Online eğitimin zorlukları var mı?

Daha önce online eğitim veren sitelerden ya da platformlardan, çevirim içi eğitim deneyimi almadıysanız, ilk etapta biraz zorlanabilirsiniz, ancak uyum sağlamak özellikle evden çıkamadığımız ve her türlü bilgiye açık olduğumuz bu süreçte oldukça basit olacaktır. Genel olarak online eğitimle ilgili yaygın zorluklardan biri, motivasyon eksikliğidir. Öğrenciler, odaklanma ve konsantre olmak da sorun yaşarken, bu konuda uzmanlar da çok sayıda çözüm öneriyor. Ders çalıştığınız ortamı temiz tutmak, bir masada oturmak, not tutmak, sessizlik size yardımcı olacaktır. Aynı zamanda bir plana bağlı kalmak, erken kalkmak, yapılacaklar listesi hazırlamak, sağlıklı beslenmek ve kısa aralar vermek öğrenirken verimliliğinizi arttıracak ipuçlarıdır.

7- Avantajları neler?

Yurt dışı eğitim hayalinizi, bir süreliğine ertelemenize neden olan koronavirüs, geleneksel öğretime ikinci bir alternatif olan uzaktan eğitim sistemini tekrar gündeme getirdi. Peki, bu süreçte online eğitimin avantajları var mı?

Sosyal izolasyonla beraber mekan avantajı, sadece eviniz ya da odanızla sınırlı kalsa da eğitim almak istediğiniz zamana siz karar vermekte serbestsiniz.
Bir bilgisayara sahip olmak, eğitim sürecini kolaylaştıracağı gibi cep telefonu ya da tablet üzerinden de tüm malzemelere ulaşabilirsiniz.
Kariyerizde gerekli olacak planlama ve zaman yönetimi gibi bir dizi önemli beceriye sahip olursunuz.
Ulaşım, konaklama, gıda ve seyahat gibi ek giderler için herhangi bir ücret ödemezsiniz. Üstelik online eğitim ücretleri, geleneksel eğitime göre daha uygundur. Her koşulda maliyet açısından avantajlı olacaksınız.

Uzaktan eğitimin avantajları hakkında merak edilenler rehberimizde.

8- Online eğitim veren üniversitelerden mezun olmak daha mı kolay?

Online eğitim görürken, özellikle sınavları geçmenin daha kolay olacağını ve sınav olurken ev ortamında ders notlarınıza ya da internete bakabileceğinizi düşünebilirsiniz. Ancak eğitim aldığınız bölümlerin sadece sınavlardan ibaret olmadığını da bilmelisiniz. Projeler, makaleler ve son aşamada tezler için profesörlerin ve akademik kurulun değerlendirmesinden geçeceğinizi unutmayın. Aynı zamanda başarılı olmanın size bağlı olduğunu ve kendinizi olabildiğince geliştirerek mezuniyetten sonra çalışma hayatına daha donanımlı bir geçiş yapmanız gerektiğini belirtelim.

9- Geleneksel eğitim daha mı kaliteli?

Covid-19 süreci ile birlikte online eğitime zorunlu yöneliş, aslında bu gibi soruların ortadan kalkmasına öncü oldu. Zira üniversiteler, lisans ve lisansüstü derecelerde hem çevirim içi kurslarında hem de geleneksel eğitim süreçlerinde aynı kalite standartlarını koruyorlar. Ders müfredatı, uluslararası standartlara uymak ve her iki öğrenme türünde de eşit olmasını sağlamak için titizlikle rutin olarak değerlendiriliyor. Burada, söz konusu olanın sadece sizin alacağınız eğitim olmadığını ve üniversitenin itibarı için her zaman en iyi kaliteyi sunması gerektiğini de unutmayın.

10- İşverenler online eğitim alanların diplomasına daha mı çok değer veriyor?

Aslında sonunda, kampüste eğitim gören bir öğrenciyle aynı akademik diplomayı aldığınızı belirtmekte fayda var. Üstelik bazı üniversiteler, diplomada öğretim formatı bilgisine bile yer vermiyorlar. Yani, Harvard ya da Stanford gibi bir üniversitenin size sunacağı diplomanın online olup olmadığı pek de önemli olmayacaktır.

Peki, işverenler ya da günümüz iş piyasası, gerekli bilgi ve becerilerin sadece yüz yüze derslerde alınabileceğini mi düşünüyor? Son yıllarda çoğu işveren, çalışanlarını daha fazla nitelik kazanmaları için online kurslara yönlendirirken bu sistem, hem öğrenci hem de iş piyasası için faydalı olacak tüm bu yeni öğrenmeleri deneyimleyenler içinde avantaja dönüştü. Bu açıdan her iki formattan birinde elde edeceğiniz diplomadan ziyade, yurtdışı eğitim aldığınız üniversitenin kalitesi, seçtiğiniz bölüm ya da sizin kendinizi ne kadar geliştirdiğiniz daha çok önemli olacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.