enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
19,1358
EURO
20,7579
ALTIN
1.210,29
BIST
4.793,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Kar Yağışlı
3°C
Ankara
3°C
Kar Yağışlı
Çarşamba Hafif Kar Yağışlı
3°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
8°C
Cuma Çok Bulutlu
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C

Yerli ve milli yapay zekayla suç tespiti yapılmaya başlandı

Yerli ve milli yapay zekayla suç tespiti yapılmaya başlandı
07.04.2021 14:24
0
A+
A-

Bolu’da ormanları korumak, izlemek, yasa dışı faaliyetleri engellemek, orman suçlarına karşı anında ve olay yerinde müdahale edebilmek amacıyla Ormanları İzleme Koruma Entegre Müdahale Projesi (ORİKEM) kapsamında yerli ve milli yapay zekayla suç tespiti yapan fotokapanlar kullanılmaya başlandı.

Bolu’da ormanları korumak, izlemek, yasa dışı faaliyetleri engellemek, orman suçlarına karşı anında ve olay yerinde müdahale edebilmek amacıyla Ormanları İzleme Koruma Entegre Müdahale Projesi (ORİKEM) kapsamında yerli ve milli yapay zekayla suç tespiti yapan fotokapanlar kullanılmaya başlandı.

Orman Genel Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele (OZM) Dairesi Başkanlığınca Bolu Orman Bölge Müdürlüğü’nde fotokapan kullanımı, işletme ve teknik konularında eğitim verildi.

Eğitimler, OZM Şube Müdürü Kamuran Birinci koordinatörlüğünde, ORİKEM Koordinatörü Yazgı Coşgun Polad tarafından gerçekleştirildi.

Ormanlara yerleştirilen fotokapanlarla orman sahalarının 7 gün 24 saat izlendiği, hareket ve ısı sensörlerinden sağlanan görüntü ve videoların, makineler arası haberleşmeye (M2M) aktarılıp yapay zeka tarafından işlendiği ve ilgili orman işletme şefine gerçek zamanlı olarak gönderildiği belirtildi.

Yerli ve milli yapay zeka destekli fotokapanlarda insan, hayvan, araç ve iş makinesi türüne göre alarm oluşturma özelliği bulunduğu, aynı zamanda orman suç aletlerini, canlı-cansız nakil vasıtalarını tanımlayarak öncelikli alarm sınıflarının oluşturulduğu ve plaka tanımlama yapılabildiği ifade edildi.

Fotokapanlarda elde edilen görüntüler suç delili olarak kullanılacak

Kurulumu gerçekleştirilen fotokapanlarla orman suçlarının oluşmasının büyük oranda engelleneceği, yasa dışı orman faaliyetlerine anında müdahale sağlanacağı ve düzenlenen suç zaptlarında fotokapanlardan elde edilen görüntülerin suç delili olarak kullanılacağı aktarıldı.

Proje kapsamında Orman Genel Müdürlüğü merkezinde, ORİKEM canlı izleme ve yönetim odası kurulduğu, taşra teşkilatlarındaki fotokapanların yönetimi, kontrolleri ve teknik desteğin bu merkezden sağlanacağı ve aynı zamanda suç görüntülerinin kayıtlarının da tutulacağı belirtildi.

Kesme, nakil, açma, otlatma, taşıma, kaçak avlanma gibi orman suçlarında koruma sağlayacak olan fotokapanların aynı zamanda insan, kaynak ve zaman tasarrufu da sağladığı vurgulanarak, ormanlarda fotokapan kullanımı yaygınlaştıkça, toplumsal karşılığının, bilinç, farkındalık ve caydırıcılık faktörlerinde ölçeklenebilir yükselişinin beklenmesi amaçlanıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.